Verslag themadag Vereniging van Oudgermanisten 2023

Op 22 april 2023 vond voor de eerste keer na Covid-19 de themadag van de Vereniging van Oudgermanisten plaats. Het programma speelde zich af in en rond Vlaardingen en begon rond 10.30 in het Museum Vlaardingen met een ontvangst in de prachtige koepelkamer, een monumentale achttiende-eeuwse ruimte van het voormalige redershuis waar het museum zich in bevindt. 

Na een kop koffie of thee was er vanaf 11 uur een welkomstwoord en een lezing van voorzitter Peter-Alexander Kerkhof over taalkundige sporen van Vlaamse invloed in het middeleeuwse graafschap Holland. Daarna werden de deelnemers door een enthousiaste gids rondgeleid door het museum en voorzien van een uitgebreide uitleg over de visserijhistorie van Vlaardingen en over de middeleeuwse vondsten die samenhangen met de periode rond 1018, het moment van de roemruchte slag. 

De lunch werd rond 1 uur ‘s middags gebruikt in de lunchroom de Bonte Zebra waar voldoende gelegenheid was om het ochtendprogramma na te bespreken. Rond 14.30 carpoolden de deelnemers naar archeologisch erf Masamuda in de Broekpolder voor het laatste deel van de themadag. Daar werden we ontvangen door Jeroen ter Brugge, archeoloog verbonden aan het rijksmuseum van Amsterdam die ons een rondleiding gaf langs de twee prachtige elfde-eeuwse boerderijen die met authentiek gereedschap daar gebouwd waren. Het gaat hier om de Rotta-boerderij, een tweeschepige boerderij uit de vroege elfde eeuw, en de grotere Spijkernisse-boerderij, een drieschepige boerderij die van het jaar 1000 tot ongeveer 1100 gestaan moet hebben. 

Jeroen praatte ons bij over de geschiedenis van de broekpolder als vervuild terrein, het Masamuda-project met de ambities die daarbij hoorden en hoe van een archeologische grondplattegrond een driedimensionale reconstructie te maken is. Ook kwamen uitgebreide archeologische en historische details over de interne inrichting van de ruimtes aan bod. Na de rondleiding die ongeveer een uur een beslag nam, sloot de vereniging rond 16.30 de themadag af en gingen de leden weer op huis aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow on Feedly